Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä.

Syyskuussa julkistetun energiajärjestelmien paremmuusvertailun mukaan Suomi on sijalla viisi, vertailussa mukana olevasta 128:sta maasta.

Suomi on parantanut sijoitustaan World Energy Councilin vuosittain julkaisemassa kestävän energiajärjestelmän vertailussa huomattavasti edellisiin verrattuna. Viime vuonna Suomi oli vertailun kolmastoista.

Sähkö-, verkko- ja lämpöyhtiöiden panostukset tuotannon ympäristöystävällisyyteen sekä sähkönsiirto- ja kaukolämpöverkkojen toimintaan näkyvät. Sähkökatkot tai lämmönjakelun katkot ovat entistä harvinaisempia ja energian tuotanto puhdistuu vauhdilla. Useimmilla paikkakunnilla on jo nyt siirrytty bioenergiaan, hukkalämpöjen talteenottoon ja muihin ilmastoystävällisiin tuotantomuotoihin.

Suurin parannus hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä

– Suurin parannus Suomen pisteissä on tapahtunut hiilidioksidipäästöjen vähentymisen ansiosta. Tämä osoittaa sen, että Suomen energia-alan ilmastoteot ovat olleet tehokkaita. Alan investoinnit uusiutuviin ja päästöttömiin ratkaisuihin kantavat nyt hedelmää ja kasvihuonekaasut vähentyvät vuosi vuodelta, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Suomen energia-ala on jo pitkään ollut sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan ja saavutamme hiilineutraalin tason 2030-luvun aikana, korostaa Leskelä.

Vertailussa on kolme pääulottuvuutta: energian toimitusvarmuus, energian saatavuus ja ympäristö, jossa on eroteltu ilmanlaatuun vaikuttavat lähipäästöt sekä hiilidioksidipäästöt. Energian toimitusvarmuudessa Suomi yltää vertailussa todella korkealle, kolmannelle sijalle.

Syytä ylpeyteen 

 – Olemme ylpeitä, että Suomi pärjää energiajärjestelmävertailussa näin erinomaisesti. Erityisesti on nostettava esiin energian toimitusvarmuus. Tulokset osoittavat meidän olevan aivan huipputasolla toimitusvarmuudessa globaalissa mittakaavassa. Tässä on taustalla useampi asia.

– Yksi merkittävä toimitusvarmuutta nostava tekijä on Suomen hajautettu energiajärjestelmä. Lisäksi keskeinen asia on Suomessa erinomaisesti toimivat sähkö- ja kaukolämpöverkot, jotka ovat toimivuutensa ja kattavuutensa osalta maailman parhaalla tasolla, korostaa Leskelä.

Tulevaisuudessa myös sähkönjakelu säävarmaa

– Suomessa tehdään todella isoja investointeja, jotta sähkönjakelun olisi entistä luotettavampaa. Sähköverkkoja uusitaan tällä hetkellä noin miljardilla eurolla vuodessa, mikä edelleen nostaa sähkön toimitusvarmuutta. Kaikki suomalaiset ovat säävarman sähkönjakelun piirissä kymmenen vuoden kuluessa, toteaa Leskelä.

Sähkönjakelu oli Suomessa vuonna 2018 keskeytyneenä noin 90 minuuttia sähkönkäyttäjää kohden. Taso on sama kuin viime vuonna, mutta parempi kuin aikaisempina vuosina. Energiateollisuus ry:n ylläpitämästä sähkökatkokartasta voi seurata koko maan sähkökatkoja reaaliaikaisesti. Sähkökatkokartta löydettävissä täältä. http://www.xn--shkkatkokartta-5hb40a.fi/#/nyt

Kaukolämmön jakelukatkokset ovat jo vuosia olleet minimaalisia ja lämmön toimitus asiakkaille on lähes katkotonta. Kuluttajat voivat luottaa suomalaisten energiajärjestelmien toimintaan ja niiden kuluttajille tarjoamaan helppouteen. Samalla energiayhtiöt ottavat vastuun ilmastoteoista ja tuotantotavat muuttuvat kehityksen mukana ilman käyttäjä- tai talokohtaisia investointeja.

Teksti: Ari J. Vesa