Lämmitä kaukolämmöllä taloudellisemmin

Lämmitä kaukolämmöllä taloudellisemmin

Kaukolämpö on taloudellinen lämmitysmuoto. Kylpyhuoneen lattia lämmitetään kaukolämmitetyissä asunnoissakin usein sähköllä. Kannattaa katsoa, ettei vahingossa lämmitä asuntoa kylpyhuoneen lattialämmityksellä vaan kaukolämmöllä.

Kylpyhuoneen sähköinen lattialämmitys on mukavuuslämmitys. Kylpyhuoneen lattialämmitys on suunniteltu vain kosteantilan lattian lämmittämiseksi. Kylpyhuoneen ovi kannattaa tästä syystä sulkea, ettei lattialämmityksellä tuotettu lämpö lämmitä myös muita tiloja.

Kodeissa on havaittu tilanteita, joissa kylpyhuoneen ovi sulkemalla on säästetty vuodessa jopa lähes 300 euroa. Oven ollessa auki, liikkuu kylpyhuoneen lämpö muualle asuntoon ja lattialämmityksen termostaatti kytkee lattialämmityksen entistä isommalle, pyrkien lämmittämään myös muiden tilojen ilmaa.

Huonoimmassa tilanteessa kylpyhuoneesta tuleva lämpö saattaa pienentää patteritermostaatin läpi päästämää vesivirtaa ja veden lämpötilaa ja vähentää pattereiden antamaa lämpöä. Näin kylpyhuoneen lattian mukavuuslämmitykseksi suunniteltu lattialämmitys on entistä useammin päällä, sen pyrkiessä tuottamaan lämpöä myös muihin tiloihin.

Lämmitä lämmityslaitteilla

Kaukolämmöllä lämpiävät patterit tuottavat lämpöä asuntoon edullisemmin kuin kylpyhuoneen lattialämmitys, siksi kodin yleislämmitys kannattaa hoitaa asunnon lämmitykseen tarkoitetuilla järjestelmillä.

On arvioitu, että usein auki oleva kylpyhuoneen ovi aiheuttaa tilanteen, jossa asunnon lämmöntarpeesta tulee jopa 30 prosenttia kylpyhuoneen lattiasta. Silloin kaukolämmitetynkin asunnon lämmöstä tulisi jopa 30 prosenttia lämmönlähteestä, jota ei ole tarkoitettu asunnon varsinaiseksi lämmönlähteeksi.

Kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni ja säätää mukavuuslämmitys niin, ettei se nosta huoneen tai koko asunnon lämpötilaa. Riittää kun lattia tuntuu mukavalta jalan alla ja muu lämmitys hoidetaan varsinaisilla lämmityslaitteilla.

Teksti: Ari J. Vesa