Energia-alan päästövähennykset eivät ole hiilinieluista kiinni

Energia-alan päästövähennykset eivät ole hiilinieluista kiinni

Energiatuotannon tie puhtaaseen energiajärjestelmään ei ole riippuvainen metsien hiilinieluista, vaan alan omista päästövähennyksistä. Sähkön ja lämmön tuotannon päästöt pudotetaan marginaaliin 2030-luvun aikana.  

Hiilinielujen taso on vaikeasti ennakoitavissa, varsinkin kun Luonnonvarakeskuksen arviot vaihtelevat rajusti lyhyenkin ajan sisällä. Päästöjen vähennyksiä voidaan puolestaan ennakoida aika tarkasti. 

– Hallituksen asettama tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 ei jää energia-alasta kiinni, toteaa Energiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Laitinen.

– Arviot hiilinieluista perustuvat aina enemmän tai vähemmän teoreettisiin malleihin, mutta meidän tietomme päästöjen vähennyksistä lähtee yritysten nykyisestä ja ennakoitavasta tulevasta toiminnasta. Se pitää, Laitinen jatkaa. 

Energiatuotannon päästöt ovat puolittuneet kuluneen 10 vuoden aikana, ja tänä syksynä Energiateollisuus ry sitoutui puolittamaan päästönsä myös tulevalla vuosikymmenellä. EU:n tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2050, Suomi tulee saavuttamaan tuon huomattavasti aikaisemmin. Kuluvan puheenjohtajuuskauden tärkeä päämäärä on kirittää muuta Eurooppaa mukaan talkoisiin. 

Hiilineutraali Suomi tärkeä tavoita  

Energia-alalla investoinnit ovat hyvin pitkäjänteisiä ja siirryttäessä kohti uutta, puhdasta ja älykästä energiajärjestelmää toimintaympäristön on oltava mahdollisimman ennakoitava. EU:n päästökauppa on nostanut päästöoikeuksien hinnat kuluneen kahden vuoden aikana viisinkertaisiksi, ja se ohjaa tehokkaasti tuotantoa päästöttömään suuntaan.

– Vähennämme päästöjä ilmastoinnostuksen vallassa, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. – Nykyiset ohjausmekanismit toimivat hyvin, ja tarjoavat ennakoitavan toimintaympäristön yrityksille. Työ kohti kestävää yhteiskuntaa on innostavaa, ja useimmiten myös taloudellisesti kannattavaa.

– Hiilineutraali Suomi on tärkeä tavoite, ja Energiateollisuus hoitaa oman tonttinsa, toteaa puheenjohtaja Laitinen. Alamme on avainasemassa myös muiden sektoreiden päästöjen vähentämisessä, sillä useimmiten vähennykset perustuvat sähkön käytön lisäämiseen. 

Myös monet lämpöyhtiöt palvelevat yrityksiä monissa yrityksen prosesseihin liittyvissä asioissa. Yrityksille ei tarjota vain lämpöä, vaan myös esimerkiksi höyryä tai muuta prosessissa tarvittavaa energiaa. Paikallinen yhteistyö ja hiilineutraali lämmöntuotanto on monelle paikkakunnalle etu, josta hyötyvät niin asukkaat kuin yritysmaailma. Kiertotalous, hukka- ja muiden lämpöjen talteenotto ovat jo nykyisin vahvasti mukana paikallisten lämpöyhtiöiden toiminnassa ja uusia mahdollisuuksia etsitään koko ajan, samalla kun kehitetään uusia tekniikoita lämmön tuottamiseen, jotta asiakkaille voidaan tarjota hiilivapaata energiaa vaivattomasti ja riskittä. Kaukolämpö on lämmitysmuoto, joka sopeutuu tulevaisuuden energiaratkaisuihin.

KT:
Energia-alan päästövähennykset eivät riipu hiilinielujen laskentamallista. Ala on sitoutunut päästövähennyksiin ja ne jatkuvat vauhdilla. Monessa yhtiössä esimerkiksi lämmöntuotanto on jo kokonaan hiilivapaata.

Teksti: Ari J. Vesa

Kuva: Scanstockphoto