Häjysti kasvava lähilämpö

Häjysti kasvava lähilämpö

Tuoreet tilastot kertovat kaukolämmön aseman kasvavan ja tuotannon puhdistuvan koko maassa. Kauhavan Kaukolämmön neljän lämpöverkon alueella Kauhavalla, Ylihärmässä, Alahärmässä ja Kortesjärvellä ollaan reilusti alan kärjessä. Energian myynti kasvoi viime vuonna 4,3 prosenttia ja kaukolämmöstä tuotetaan 83 prosenttia uusiutuvilla, puupohjaisilla polttoaineilla ja 16 prosenttia lämmöntalteenotolla.

Lähilämmön tekijät

Kaukolämmön myynti kasvaa Kauhavan kaukolämmön alueella tasaisesti. Energian myynti kasvoi vuonna 2018 4,3 prosenttia 58.856 megawattituntiin. Yhtiön energianmyynti on kasvanut vuodesta 2013 vuoteen 2018 yli 43 prosenttia.

Kasvun perustana ovat vahvat investoinnin. Yhtiö on investoinut vuodesta 2013 alkaen tuotantoon ja jakeluun noin 17 miljoonaa euroa. Investoinnit ovat kooltaan noin nelinkertaiset nykyiseen liikevaihtoon.

Kauhavan kaukolämmön investoinneissa on painotettu päästöttömän ja energiatehokkaan tuotannon lisäämistä. Käyttöön on otettu kolmella alueella myös savukaasujen lauhde-energia eli lämmön talteenotto, jonka osuus on lähes 16 prosenttia lämmön tuotannosta. Muiden päästöttömien polttoaineiden osuus on 83 prosenttia ja ennen investointeja merkittävänä polttoaineena toimineen öljyn käyttö on käytännössä loppunut. Sen osuus oli viime vuonna prosentti.

Tuotantoa optimoidaan jatkuvasti jotta puusta saadaan kaikki energia talteen. Kuvassa Käyttöpäällikkö Juho Lahtinen

Alueen ja asiakkaiden parhaaksi

  • Hukkalämpöjen ja lämmöntalteenoton osuus, tuoreen puun poltto on meillä todella tärkeässä roolissa. Esimerkiksi Kauhavan verkossa kolmasosa kaukolämmöstä tuotetaan pelkästään hukkalämmöillä. Olemme alalla kärkijoukoissa hukkalämpöjen hyödyntämisessä. Idea on puristaa puusta kaikki irti. Vaikka puu lasketaan päästöttömäksi, voi ja kannattaa sitäkin käyttää tehokkaasti, kertoo Kauhavan Kaukolämpö Oy:n toimitusjohtaja Ari-Matti Mattila.

Tuoretta puuta Kauhavan Kaukolämpö käyttää Kauhavalla, Alahärmässä ja Ylihärmässä. Logistiikka on nopeaa. Puu ei ehdi lahota ja aiheuttaa metaanipäästöjä. Samalla energiaa saadaan enemmän. Kaikki polttoaine tulee läheltä. Tällä on suuri merkitys aluetalouteen.

  • Olemme investoineet rohkeasti alueen ja asiakkaiden hyvinvointiin. Koemme asiakkaidemme olevan omistajiamme ja kuuntelemme avoimesti heidän toiveitaan. Olemme luoneet edellytykset nykyaikaisen lähilämmön kasvuun ja sen tulevaisuuteen. Asiakas on nostettu samalla toiminnan keskiöön. Palvelumme on kehitetty asiakkaiden toiveiden mukaisesti, korostaa Mattila

Lämpöyhtiö tarjoaa asiakkailleen esimerkiksi ilmaiset tarkastuspalvelut, ilmaiset huoltokäynnin, neuvontaa ja maksuttomat käyttöönottotarkastukset. Tarjolla on myös liittymärahoitus, kaukolämpölaitteistojen avaimet käteen asennus, lämmönjakolaitteiden uusinnat sekä niiden rahoitus. Asiakkaat voivat seurata LämpöOnlinesta esimerkiksi kiinteistön kulutushistoriaa, laskuhistoriaa ja tuntitehohistoriaa.

  • Nyt keskitymme kaukolämpöverkoston optimointiin sekä sähköisten palvelujen kehittämiseen, sanoo Mattila.

Teksti: Ari J. Vesa, Adato